Az oldal használatához jelentkezz be azonosítóddal!

A szakmai zsűri shortlistje a Közélet kategóriában

2013. augusztus 28. - 17:00

Ahogy a kilencvenes évek verekedős játékain nevelkedett generáció mondaná: Round 2. A közönségszavazás eredményei után jönnek a szakmai zsűrik által felállított shortlistek is.

Más szóval visszakocogunk a startvonalhoz, és újra elindulunk a Közélet kategóriától, hogy megmutassuk, hol melyik tíz nevezettet találták a legjobbnak a zsűritagok, akik aztán kommentálják is a listákat. Fontos kiemelni, hogy a tíz nevet mindig ABC sorrendben közöljük – az, hogy közülük ki lett az első, csak a szeptember 12-i díjátadón derül majd ki, ahova mindenki hivatalos, aki itt látja a blogját.

Elsőként tehát a Közélet kategória shortlistje következik, amelyet

Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztője,
Hont András, a hvg.hu rovatvezetője,
Magyari Péter, a 444.hu újságírója és
Szily László, a cink.hu szerkesztő-bloggere

állítottak össze. A zsűritagok véleménye a szereplőkről a lista után olvasható.

Átlátszó Blog
Átlátszó oktatás
Cserépflau
Határátkelő
Katonapolitikai blog
Ponciusz Pilátusz megmondja
Potus & co
Reposzt
Systemcritic
Vastagbőr

Átlátszó blog
Abban az országban, ahol természetes a közérdekű adatokkal kapcsolatos titkolózás, ahol komolyabb felháborodás nélkül tűnhetnek el generációk nyugdíj-megtakarításai, ahol a legfontosabb politikai döntéshozók egyike hivatalosan munkanélküli, az Átlátszóhoz hasonló kezdeményezések szerepe nem is lehet kérdéses. Bár a lap és a munkatársai által működtetett blog szerzői között kiváló tényfeltáró újságírók vannak, legnagyobb érdemüket még csak nem is ebben látom. Hanem abban, hogy a Ki mit tud? létrehozásával a közérdekű adatok iránti kíváncsiságra, ezzel alapjoguk gyakorlására sarkallják olvasóikat. (Gavra Gábor)

Átlátszó oktatás
Alig fél év alatt lett nevetséges a Hallgatói Hálózat szépen induló mozgalma, ezzel még a Milla mélyrepülési rekordját is megdöntötte. Szerencsére a téli tüntetések nyomán elindult Átlátszó Oktatás – bár időnként a mozgalmárkodás riasztó jeleit kezdi mutatni – egyelőre megmaradt a józan ész talaján és az oktatáspolitika meg az intézmények működési zavarainak megörökítésénél. Reméljük, nem lesz belőlük újabb HaHa vagy Milla, mert a köz- és felsőoktatásban tanulóknak és dolgozóknak szükségük van erre a fórumra. (Gavra Gábor)

Cserépflau
Egy kis falu iránt lelkesedő, oda évek óta lejáró, a helyi ügyeket ismerő csóka írja, aki egyszerre tudja elkerülni az érdektelen bennfentességet és a fővárosi ember észosztását, pedig fővárosi ember ír olyan faluról, ahol nem lakik. Szereti a helyet, ami átüt, és végül is a szeretet a legfontosabb az életben, de közben nem gügye. Mármint nem a szeretet nem gügye, hanem a blog. (Szily László)

Határátkelő
Ma a legérdekfeszítőbb témák egyike kétségtelenül az, amivel a Határátkelő foglalkozik. Annak a több százezer magyarnak a mindennapjaival, akik az elmúlt években úgy döntöttek, elhagyják Magyarországot. Azt már tudjuk, hogy sokan soha nem jönnek vissza, ezen már kár keseregni. Viszont, ha már így alakult, akkor ebből profitálhat is az ország, például, ha levonja a tanulságokat a kivándorlásból, meg a kint maradtakkal megpróbál kapcsolatot létesíteni, magyar diaszpóraként megtartani őket. A kormánynak és az ellenzéknek ez ügyben nincs mondanivalója, a Határátkelő részben helyettük végzi el a munkát, fórumot adva ennek a több százezres közösségnek. (Hont András)

Katonapolitikai blog
Igényesen megírt, közérthető sztorik részben a világ aktuális fegyveres konfliktusairól, részben történelmi ismeretterjesztés. Okosan, felkészülten, láthatóan élvezve a témát és jól csomagolva a tartalmat – mindez megvan a Katpol blogban. (Magyari Péter)

Ponciusz Pilátusz megmondja
A körülöttünk lévő dolgok földolgozásának legfontosabb formájává az abszurd vált, miközben a neten kívül a közéleti humor elképesztő állapotban van (erről annyit szeretnék mondani, hogy Balatonszárszó). A tavalyi Goldenblogon duplázó HírCsárda méltó utódja az idei indulók között a Ponciusz Pilátusz megmondja, amely megbízható minőségben szórakoztat a Facebookon és a blog.hu-n is. (Hont András)

Potus & co
A legalaposabb magyar újságírók egyike egy éve tanul és dolgozik Amerikában, nem is akárhol. Az amerikai politikáról írott blogja pont olyan magabiztos, alapos, és láthatóan éppen annyi munkával készül, mint bármi, amihez Pethő András pályafutása során hozzányúlt. (Gavra Gábor)

Reposzt
Első hallásra fura kísérletre vállalkozik, aki a református lelkészek és feleségeik blogját kezdi olvasni. Annak ellenére, hogy a Reposzton megfogalmazottak javarészével nem értek egyet, és annak ellenére, hogy az álláspontjuk bizonyos témákban előre kitalálható, tiszteletreméltó, ahogy dunántúli lelkészek és lelkészfeleségek megpróbálják kulturáltan kifejteni véleményüket egyházukról, hazájukról és a világról, olykor még Erdős Virág idézeteket is beleszőve mondanivalójukba. (Hont András)

Systemcritic
Magyari Nándor László szociológus-politológus tanár blogja a Babes-Bolyai Egyetemről. Elkepesztően erős nyelvezettel, TGM-i hivatkozási rendszerrel, (sajnos) szokatlan perspektívából mutatja be a romániai magyar és a román politikát. Magyari Nándor Lászlóé vállatlan elkötelezett, mondhatni ideologikus, de logikára törekvő hang. Nagyon megszerettem, ilyennek kellene lennie a politikai elelmző blogoknak, a magyarországi sztenderddé vált őrjöngés helyett. (Magyari Péter)

Vastagbőr
Érzékenyek a jó belpol témákra, ha írnak valamiről, akkor még gyorsak is, nem pártosak, de van véleményük. Ha a saját blogomba vehetnék föl plusz embereket, akkor ők benne lennének a listámban. (Szily László)

A hvg.hu hírei
Szenzációs hír érkezett a Fővárosi Állatkertből

Decemberben koalák érkeznek Budapestre. Szerdán az állatkert új lakóit, az óriásvidrákat mutatták be a közönségnek.

Elefánt taposta agyon az elefántmentőt

Az 56 éves állatorvos, az amerikai elefántmenhely alapítója a karámban tett rutinkörútján elesett, beütötte a fejét, és a menhelyen tartott két elefánt egyike minden támadó szándék nélkül rálépett a mellkasára, a férfi halálát okozva.

Másfél kilós pöfeteg termett Helesfán

Egy 27 centiméter átmérőjű és egy kisebb, kézilabda méretű gombát talált egy mezőgazdasági munkás Helesfán. Már tudják, mihez kezdenek az óriáspöfetegekkel – írja a bama.hu.

További hírek a -n »
A HVG csoport oldalai
Elérhetőségeink

Telefonszámunk:
+36 1 436 2244

Emailcímünk:
goldenblog@goldenblog.hu

Szerkesztőségeink címe:
1037 Budapest
Montevideo utca 14.