Az oldal használatához jelentkezz be azonosítóddal!

Álljunk meg egy szóra - Civil kategória

2013. július 31. - 15:41

Megint kérdeztünk, és újabb zsűritag válaszolt. Ezúttal a Civil kategóriában elnöklő Szörnyi Krisztával, a HVG Extra magazinok főszerkesztőjével villáminterjúztunk.

Magyarországon állandó téma, hogy gyenge a civil társadalom. Hogy áll ehhez képest a civil blogok világa?

Az igaz, hogy elég gyenge lábakon áll a civil társadalom, de pontosan az a célunk ezzel a tematikával is, hogy megerősítsük, hogy hangot adjunk a civil kezdeményezéseknek, hogy segítsünk láthatóvá tenni azokat a fontos témákat, amelyek mindannyiunk ügyei, és amelyekben elsősorban a civilek részvételével lehet elérni változásokat. A civil blogok palettája, legnagyobb örömünkre, elég széles, a blogok sokszínűek, és nagyon sokan az íróik közül nem csak körüljárnak egy-egy témát, hanem aktívan tesznek is érte.

A civil témákat sokan unalmas fontoskodásnak tartják. Hogyan tudja hatékonyan letörni ezt az ellenszenvet egy blog?

Nagyon remélem, hogy ma már senki sem tartja unalmasnak ezeket a témákat, hiszen nagyon is a mindennapjaink részei, és remélem, hogy nyilvánvalóvá válik, hogy a civil ügyekben igenis van felelőssége a teljesen átlagosnak mondható állampolgároknak is, abban ahogyan gondolkodunk róluk, és abban is, amit és ahogyan teszünk értük.
Egy ilyen blog nyilván akkor működik jól, ha közérthetően, átláthatóan fogalmazza meg a témáit, és segítséget vagy inspirációt nyújt a cselekvéshez is, leginkább a mindennapi ügyeinkben.

Mennyire tartozik hozzá a civil blogoláshoz az aktivizmus?

Természetesen az az igazi, ha valaki nem csak beszél, vagyis ír a „szívügyéről”, hanem tesz is érte, így legtöbbször az aktivizmus, legalábbis egy kisebb vagy nagyobb közösség megmozgatása is hozzátartozik az ügyhöz, és ez így van jól. Persze, az elvakult aktivizmus legtöbbször nem célravezető, így például a célok tisztázása és egy-egy probléma több oldalról való megvilágítása, a társadalmi, gazdasági környezet, a lehetőségek tisztázása alapkérdések lehetnek.

A hvg.hu hírei
Szenzációs hír érkezett a Fővárosi Állatkertből

Decemberben koalák érkeznek Budapestre. Szerdán az állatkert új lakóit, az óriásvidrákat mutatták be a közönségnek.

Elefánt taposta agyon az elefántmentőt

Az 56 éves állatorvos, az amerikai elefántmenhely alapítója a karámban tett rutinkörútján elesett, beütötte a fejét, és a menhelyen tartott két elefánt egyike minden támadó szándék nélkül rálépett a mellkasára, a férfi halálát okozva.

Másfél kilós pöfeteg termett Helesfán

Egy 27 centiméter átmérőjű és egy kisebb, kézilabda méretű gombát talált egy mezőgazdasági munkás Helesfán. Már tudják, mihez kezdenek az óriáspöfetegekkel – írja a bama.hu.

További hírek a -n »
A HVG csoport oldalai
Elérhetőségeink

Telefonszámunk:
+36 1 436 2244

Emailcímünk:
goldenblog@goldenblog.hu

Szerkesztőségeink címe:
1037 Budapest
Montevideo utca 14.