Az oldal használatához jelentkezz be azonosítóddal!

A Civil kategória zsűrije is összeállt

2013. július 26. - 14:10

Lassan lezárul a 2013-as Goldenblog nevezéseinek feldolgozása, és megindul a szavazás, ezzel párhuzamosan pedig a zsűrikkel való ismerkedésünk is a végéhez közeledik. Utolsó előttiként a Civil kategória csapatát mutatjuk be.

A zsűri elnöke Szörnyi Krisztina, a HVG Extra magazinok főszerkesztője lesz, aki negyedmagával választja majd ki a versenyzők közül a győztest. Akik csatlakoznak hozzá:

Neizer Anita, a hvg.hu főszerkesztő-helyettese;

Büky Dorottya, a Feldmár Intézet igazgatója, és

Kertész Anna, a Humana Magazin főszerkesztője, aki kérdéseinkre is válaszolt a zsűri képviseletében.

Magyarországon állandó téma, hogy gyenge a civil társadalom. Milyen állapotban van ehhez képest a civil blogok világa?

A civil szervezetek legnagyobb hibájaként a nem túl hatékony, sőt néha kifejezetten avítt kommunikációt szokták felróni. Külső szemmel valóban rombolóan hathat egy-egy rosszul felépített honlap, blogfelület vagy közösségi oldalon lévő profil. De fontos észrevennünk, hogy tartalom tekintetében kifejezetten izgalmas civil blogok léteznek, környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és esélyegyenlőség terén is; kezdve a személyes történetektől, amik egy-egy zártabb közösség mindennapjain keresztül mutatnak be példaértékű kezdeményezéseket vagy igazi reformer gondolkodókat, egészen a korrupciót leleplező, oknyomozó civil blogokig. Széles a skála, és bizonyos tekintetben mára a civil blogok átvették a helyszínről tudósító riporterek szerepeit és feladatát. Nem véletlen, hogy megjelentek tematikus bontásban a HVG vagy éppen a Magyar Narancs online felületén is.

A civil témákat sokan unalmas fontoskodásnak tartják. Hogyan tudja hatékonyan letörni ezt az ellenszenvet egy blog?

Ha megmutatja, hogy a közösségi vagy éppen globális „fontoskodás” hogyan hat, és milyen változást eredményezhet egyéni szinten. Megfordítva pedig, ha képes közvetíteni az üzenetet, ami minden civil mozgalmat éltet, hogy a lokális és egyéni problémákon a közvélemény erejével bárki képes változást elérni, akár a legmagasabb döntési körökben is. Kicsit naivan azt mondanám, hogy amikor először megérzed az erejét, hogy az ügy, amit sokan fontosnak tartotok, képes társadalmi változást előidézni, és ehhez te, mint a blog szerkesztője, vagy éppen mint olvasója, követője, kritizálója a magad módján hozzájárultál.

Mennyire tartozik hozzá a civil blogoláshoz az aktivizmus?

Nem hiszem, hogy a kettő szorosan összefügg. Bárki lehet jó civil blogger, nem kell ehhez az általa fontosnak vélt ügyekért az utcára mennie, tüntetnie. A közvélemény informálása, formálása éppen elég határozott kiállást és elköteleződést jelent egy-egy ügy vagy érték mellett. Sok esetben szerintem még messzebb is elér a blogger szava, mint egy tüntetés felszólalójáé. A hitelesség már más kérdés. Hajlamosabbak vagyunk azoknak hinni, akik közvetlen közelről találkoznak egy adott problémával. Például annak a tanítónak, aki hátrányos helyzetű gyerekkel dolgozik nap mint nap, nagyobb jelentőséget kapnak a gondolatai az olvasó részéről, mint például egy jogvédő álláspontja ugyanabban a kérdésben. Ezzel mindaddig nincs is baj, míg felismerjük, hogy mindkettőnek fontos helye és szerepe van a közvélemény formálásában, és a kettő egymást kiegészítve, támogatva tudja igazán sikeresen ellátni a civil szféra párbeszédre és kritikus gondolkodásra ösztönző feladatát.

A hvg.hu hírei
Szenzációs hír érkezett a Fővárosi Állatkertből

Decemberben koalák érkeznek Budapestre. Szerdán az állatkert új lakóit, az óriásvidrákat mutatták be a közönségnek.

Elefánt taposta agyon az elefántmentőt

Az 56 éves állatorvos, az amerikai elefántmenhely alapítója a karámban tett rutinkörútján elesett, beütötte a fejét, és a menhelyen tartott két elefánt egyike minden támadó szándék nélkül rálépett a mellkasára, a férfi halálát okozva.

Másfél kilós pöfeteg termett Helesfán

Egy 27 centiméter átmérőjű és egy kisebb, kézilabda méretű gombát talált egy mezőgazdasági munkás Helesfán. Már tudják, mihez kezdenek az óriáspöfetegekkel – írja a bama.hu.

További hírek a -n »
A HVG csoport oldalai
Elérhetőségeink

Telefonszámunk:
+36 1 436 2244

Emailcímünk:
goldenblog@goldenblog.hu

Szerkesztőségeink címe:
1037 Budapest
Montevideo utca 14.